Jan de Liefde was “schrijver, redenaar, dichter, componist, humorist en theoloog, bij afwisseling of tegelijk” (Allard Pierson). Hij trok zich het lot aan van de armen in Amsterdam en daarbuiten. Tijdens dit symposium staat hij centraal als vertegenwoordiger van geloof en sociale daadkracht.
Over het thema
Dit symposium is georganiseerd vanwege het verschijnen van het boek van Cees Houtman, Een dominee die geen dominee wilde heten. Jan de Liefde. Belicht vanuit zijn geschriften (Amsterdam, Seminarium Bond veg, 2024). Tijdens het symposium gaan we in op het geloof en de sociale daadkracht van Jan de Liefde. Hoe verhouden zich deze twee bij hem? En hoe is hij binnen de evangelische beweging te plaatsen? Deze beweging richtte zich op bekering, maar ook op het doorbreken van muren tussen standen en kerkgenootschappen. Ook raakvlakken met tijdgenoten als Abraham Kuyper en Ferdinand Domela Nieuwenhuis komen aan de orde. En de vraag hoe evangelisatie en volksemancipatie in de huidige tijd vorm krijgen.
Het symposium wordt geleid door Theo Hettema, docent aan het Seminarium van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland. De organisatie is in handen van het Seminarium van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland, Stichting Réveil-Archief en de PThU.
Het boek van Cees Houtman is voor € 25 tijdens het symposium te koop.
Praktische informatie
- Datum: 15 november 2024
- Locatie: Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452, 1017 AW Amsterdam
- Aanvang: 14.00 uur (voorafgaand een stadswandeling vanaf 13.00 uur)
- Kosten voor deelname bedragen € 10 per persoon. Dit bedrag kan ter plaatse contant of per QR-code/Ideal worden voldaan
Aanmelden
Graag van tevoren aanmelden via info@reveilarchief.nl. Dit kan tot uiterlijk 12 november 2024.
Bonus: Deelnemers ontvangen na afloop van het symposium een speciale uitgave van een niet eerder gepubliceerde brief van Jan de Liefde aan Isaac da Costa van 26 juni 1855. Ook is er een verrassingsgeschenk van Cees Houtman.